Motorboten op het strand niet toegestaan

Het trieste ongeval op 23 juli voor de kust van Zoutelande waarbij een speedboot een rubberboot overvaren heeft en een slachtoffer is gevallen zal niemand ontgaan  zijn.

De gemeente Veere heeft het bestuur van de SV Dishoek laten weten dat naar aanleiding van dit ongeval de AVP (algemene plaatselijke verordening) strenger gehandhaafd gaat worden. Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) gaan controles uitvoeren op de naleving daarvan.

De gemeente heeft er daarbij op gewezen dat motorboten vanaf het strand niet te water gelaten (“gelanceerd”) mogen worden. Motorboten mogen ook niet over het strand getransporteerd worden. Dat geldt voor alle motorboten, dus ook speedboten, Zodiacs, Jetski’s en dergelijke.

Voor andere boten (zonder motor) geldt dat ze alleen vanaf het strand te water gelaten mogen worden mits ze door maximaal 2 personen gedragen kunnen worden (dus allee kleine/lichte bootjes).

Er zijn in de gemeente Veere twee plaatsen waar boten te water gelaten mogen worden, bij Zoutelande (die is na het ongeval gesloten) en bij het Landingsmonument Erika in Westkapelle.

Verder staat in de AV dat de maximumsnelheid van boten die voor de kust varen 5 km per uur is.

De gemeente heeft naar aanleiding van het ongeval in Zoutelande veel opmerkingen gekregen over het feit dat bij Dishoek verschillende motorboten liggen die vanaf het strand te water gelaten worden en ziet zich nu genoodzaakt de betreffende regels in de APV te handhaven.

Het bestuur van de SV Dishoek doet een dringend beroep op de leden om aan het naleven van de APV medewerking te verlenen.

Overvloedig wellicht nog de mededeling dat in de APV geregeld is dat bovenstaande regels niet van toepassing zijn op reddingsvaartuigen (strandwacht e.d.).